Десетокласниците в Кърджали са постигнали най-високи оценки на националното външно оценяване

...
Десетокласниците в Кърджали са постигнали най-високи оценки на националното външно оценяване
Коментари Харесай

Десетокласниците в Кърждали са лидери по математика

Десетокласниците в Кърджали са постигнали най-високи оценки на националното външно оценяване по математика и са изпреварили даже връстниците си от София и Смолян, които обичайно са на челните позиции. По български език обаче водач са десетокласниците в Смолян, следвани от тези в София и Варна. Тази изненада поднасят резултатите от НВО-то в 10 клас, провело се на 16 юни т.г., които МОН разгласи през днешния ден. По станала към този момент традиция за новия екип в министерството, резултатите се афишират с прессъобщения, без обичайните преди това конференции.

 

МАТЕМАТИКА

Средният резултат на кърджалийските възпитаници по математика е  42.21 точки от общо 100 т.. Този на смолянските 10-класници е 41.2 т., а на софийските - 40.4 точки. От МОН не показват на какво се дължи триумфът на учениците от Кърджали.

Вероятно и на техния напредък се дължи подобряването като цяло на междинните резултати по математика на всички 49 900 десетокласници в страната, които се явиха на изпита - т.г. те имат приблизително 32.28 точки от най-много 100, докато през 2021 година резултатът им бе 27.68 точки от 100. " В това пресмятане не се включват спомагателните 4 точки, които някои възпитаници получават поради изчезналите скоби в част от помощните формули за изпита ", прецизират от МОН по отношение на със сбърканите формули, позволен на изпита. Със или без тези точки обаче резултатът е жалък - той е по-слаб дори от този на - по математика т.г. те получиха приблизително 35 точки, което бе несъмнено от шефове като " математическа рецесия ". 32 точки от 100 (при летва за тройка 30 точки) са си съвсем на границата сред двойка и тройка .

На изпита по математика десетокласниците работиха по 17 задания, от които 15 - с избираем отговор и 2 - със свободен отговор. Проверяваха се освен разбирането и използването на съществени понятия, свойства и теореми, само че и уменията за добиване на информация от текст, графика, таблица.

Повече от 50% от учениците нямат проблеми да правят дейности и да съпоставят действителни цифри, както и да ползват аритметична градация, показват от МОН. Над 2/3 от тях обаче се затрудняват да дефинират линейна функционалност по графика, да сформират модел на израз посредством добиване на информация от текст и да намират размер на тяло. Само към 37% от учениците умеят да вземат решение задания за случаен триъгълник, прилагайки косинусова теорема, едвам 35% знаят метричните зависимости в правоъгълен триъгълник.  Без присъдени точки на някоя от двете задания с уголемен свободен отговор са над 70%.

 

БЪЛГАРСКИ ЕЗИК

Средните резултати на националното външно оценяване по български език и литература - 43.16 точки от 100, са близки до миналогодишните 45 от 100, споделят от МОН. Оттам напомнят, че в изпита по български език и литература бяха включени 23 задания. 14 от тях бяха с избираем отговор и 8 - със свободен отговор. Една изискваше да се сътвори текст. Значителният брой задания със свободен отговор ревизираха уменията освен за търсене и намиране на информация, само че и за обобщаване и пояснение на обособени детайли в текстовете, както и за осмисляне и оценяване на относително къси текстове.

Като цяло десетокласниците се оправят сполучливо със дилемите с избираем отговор, само че имат проблеми с тези със свободен отговор, демонстрират резултатите. Почти 2/3 от младежите се затрудняват да дефинират и запишат със свои думи два образеца за отчуждението сред хората в града, а 30% - да формулират лична теза по тематиката " Човекът и общуването ". На над 20 000 възпитаници (40%) не е присъдена нито една точка на задачата за основаване на обобщение на фрагмент от художествена творба.

За разлика от резултатите от изпитите в 7 и 4 клас, за които МОН разясниха, че се дължат и на дългото онлайн образование, при оценяването в 10 клас няма сходни пояснения и разбори. 

 



 

ОТЛИЧНИЦИ

Както и през миналата година, няма десетокласници с оптимален брой точки и по двата предмета. 21 от тях обаче имат 0 точки и на двата изпита. По български език и литература с 0 точки са 75 възпитаници (през 2021 година те са били 96). Никой няма 100 точки.

Над 14 пъти повече са цялостните отличници по математика през тази спрямо предходната година. Сега 100 точки имат 412 против 29 през 2021 година Любопитно е на какво се дължи този факт - дали да вземем за пример въпросните възпитаници са от математически гимназии, които учат този предмет като профил, дали измежду тези възпитаници има доста от Кърджали, или нещо друго. В това съпоставяне не е регистрирана компенсацията от спомагателни 4 точки на някои възпитаници поради изчезналите скоби в помощните формули, прецизират от МОН. С 0 точки по математика са 328 възпитаници.

Няма информация какъв брой тъкмо са учениците, които не са минали прага от 30 точки на всеки един от двата изпита.

 

Пожарна охрана РЕГИОНИ

По традиция измежду районите с най-голям междинен резултат са София-град, Смолян и Варна. По математика отличник обаче е област Кърджали. Леки разбърквания се следят при районите с минимален междинен брой точки, като Разград е излязъл от последната тройка и по двата предмета. По-назад се е придвижила област Монтана.



Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР